Škôlkari na Hodžovej ulici majú radosť z novej záhradky, živého plota a ekoučebne

17.10.2013 Trnava

MESTO TRNAVA 17. 10. 2013 ─ Detičky z Materskej školy na Hodžovej 40 v Trnave sa vďaka projektu Pre zdravší život našich detí, ktorý v auguste začalo realizovať Rodičovské združenie Hodžováčik s finančnou podporou Mesta Trnavy, budú môcť naučia pestovať rôzne rastliny, kvety a zeleninu. Príjemné prostredie počas všedných dní im vyčarí novovysadený živý plot z tují. „Našim zámerom je skvalitniť environmentálnu výchovu, rozvíjať vzťah detí k prírode a ochrane životného prostredia už v útlom veku,“ povedala Hana Binovcová, podpredsedníčka Rodičovského združenia Hodžováčik. Kvetinovo-zeleninovú záhradku a živý plot z tují vytvorili spoločnými silami počas víkendových dní rodičia, deti, zamestnanci, členovia združenia Hodžováčik a priatelia materskej školy.
„Deťom sa práca na školskom dvore veľmi páčila. Usilovne pomáhali svojim rodičom pri sadení tují, upratovali školský dvor a hrabali suché lístie,“ hovorí Hana. „Záhradka pre deti je umiestnená v nefunkčnom pieskovisku. Aby sa rastlinám dobre darilo, bolo potrebné navoziť novú kvalitnú hlinu. Stará poslúžila na vyrovnávanie terénu na školskom dvore,“ dopĺňa. Kovový plot okolo školského dvora už zakrývajú vždyzelené tuje, ktoré v deťoch upevnia environmentálne cítenie a škôlku dobre izolujú od okolitého rušnejšieho okolia. Aby rodičia deťom vyčarili úsmev na tvári a skrášlili im miesto na hranie, vymaľovali drevený hrad na školskom dvore. „Brigády počas víkendov nám dali veľa nových skúseností. Spoločná práca upevnila vzťahy medzi školou a rodinami,“ dodáva.
Prácu v záhradke si deti naostro vyskúšali počas októbra. Keďže októbrové jesenné počasie je najvhodnejšie na sadenie cibuľovín, deti spoločne s učiteľkami sadili narcisy, cesnak, či cibuľu. Ďalšia zábavná zelená brigáda ich bude čakať počas jarných mesiacov.
Súbežne s projektom Pre zdravší život našich detí prebiehal v Materskej škole na Hodžovej ulici aj projekt s názvom Zelený hrad – materská škola plná zelene podporený z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP. „Financovaný bol z neho napríklad nákup trávnikového koberca, sadeničiek, časti tují, nových preliezačiek a altánku s lavičkami, stolom a tabuľou, ktorý bude slúžiť deťom ako ekoučebňa,“ dodáva Hana Binovcová na záver.
 
Mgr. Jana Gmitterová
referát komunikácie
 

Vyberte región